Cyberbrief 16
Fotoboek English Cyberletter 4

 Sawadikaa en een gelukkig Happy New Year!!

 

Minke, Kees en Laura zijn het nieuwe jaar 2016 begonnen met het vuurwerk boven de baai en brug van Sydney. We waren met z'n allen, inclusief Oma Paula, Beneden Onder om de promotie van Laura bij te wonen: Laura is nu Master in Public Health, en heeft ook meteen al, ruim voor haar afstuderen, een lang niet gekke baan in haar vakgebied weten te scoren bij een consultancybureau in Canberra (uit te spreken als kenbra). Haar Australische rijbewijs is ook gehaald. Aansluitend zijn we in enkele weken langs de zuidkust van Australie en naar boven naar Sydney gereisd in een miniscuul campervannetje. Australie is een fantastisch mooi en groot land, erg leeg met reuze aardige mensen, maar als vakantie bestemming vanuit Nederland te ver weg.

Laura en haar vriendje Olivier, die bij de Australische regering werkt, zijn al verhuisd naar een wat ruimer appartement dichter bij beider werkplekken in Canberra. Gezien de ontwikkelingen in Europa en Nederland begrijpen we heel goed dat Laura haar toekomst in Australie ziet.

Onze jonge vogel is nu echt ons nest uitgevlogen.


Onze tuin in Thailand is inmiddels fantastisch vol gegroeid en heel erg groen. Ook onze lelie bloeit vaak (zie gifje bovenaan). De bomen zijn voldoende groot om nu ook te beginnen met bloeien en ook onze waaierpalmen hebben regelmatig hun bizarre bloeiwijzen en torenen hoog boven ons erf uit. Onze kokospalm, als klein kokosnootje geplant in 2009 en die al aardig begon te groeien, is helaas dood gegaan. Een vervelend kevertje heeft eieren gelegd in de kroon en dan gaat de palm onherroepelijk dood.

Twee maal per jaar, in april en augustus, staat de zon loodrecht boven ons hoofd. Hier staat Minke met minimale schaduw om 10 over 12 op 26 april naast ons zwembad. De struik op de achtergrond is onze 'Rangoon Creeper" (Combretum indicum), een levenslustige plant met bijzonder ruikende trossen bloemen, die wit beginnen en in de loop der dagen donker rood worden.

Hoewel het in buurt niet eens zo heel veel geregend had, heeft onze Moobaan een ernstige overstroming doorgemaakt in september, mogelijk door het ongecontroleerd ophogen van ons moeras en het niet voldoende openhouden van de duikers en riviertjes. Enorme watermassa's baanden zich een weg door het fors bemeten hemelwaterafvoersysteem terug ons dorpje en daarvandaan onze tuin in. Een terugslagklep was nuttig geweest. In de garage stond meer dan een halve meter water, en in huis wel 15 cm en alle moderne meubels, die van een soort karton gemaakt blijken, waren verpulpt. Ook alle spaanplaten kasten en dergelijke zijn beschadigd geraakt, maar deze stonden toch al op de nominatie om vervangen te worden door iets mooiers. Onze "eigen" spullen, die meest van tropisch hardhout zijn, hebben zonder noemenswaardige schade de zondvloed doorstaan. De verzekering wijst iedere claim af, behalve de autoverzekering die efficient als immer de zaken geregeld heeft. Ook het zwembad is vol modder gelopen, maar ook hier heb ieder nadeel ze voordeel, en is de nodige renovatie van het tegelwerk ter hand genomen en is eindelijk het lek gevonden. Het water moest eigenlijk al een tijd vervangen worden en met een bak vol vers water (12 tankwagentjes, waarvan de laatste gratis!) is het weer heerlijk algenvrij zwemmen.

De scheiding tussen koets en chassis is uitgesproken.


Kees heeft deze zomer enkele weken als een bezetene aan zijn MarkIV project gewerkt. Het resultaat is dat de motor en achteras weer netjes in elkaar zitten en het ook zouden moeten doen. Proefdraaien doen we pas als de motor weer in het chassis gehangen kan worden. Ook is de carroserie gescheiden van het chassis. Dit alles zou geneeskundige Kees niet zonder zijn ijzeren verpleegster hebben kunnen doen. Het chassis staat hier inmiddels alweer in de grijze grondverf.


Het leven in Thailand blijft heel plezierig. De economie draait niet echt goed, maar ook niet slecht. Met de verhoging van het minimumloon enkele jaren geleden door de rodeshirtjes regering werd voor inflatie gevreesd, maar dat valt heel erg mee zolang je buiten de toeristische gebieden blijft. Met de Russen niet meer zo happig om naar Sharm el Sheik of Turkije op vakantie te gaan, zijn we bang dat ze weer meer hierheen zullen komen. Het nadeel daarvan is dat de Thai ons dan ook als Rus gaan zien en ons als zodanig behandelen. Politiek is het redelijk rustig, de militaire regering zit zonder noemenswaardige confrontaties stevig in het zadel. De islamitische aanslagen (deze zomer ook in Bangkok) en moordpartijen in het zuiden van het land gaan onverminderd door. Ook Thailand lukt het niet in vrede met hun moslimlandgenoten te leven.

Op Minke's school met meer dan 15 nationaliteiten in de kleuterklassen zijn er heel wat feestdagen te vieren. Op 5 december werd de 88ste verjaardag van de koning van Thailand gevierd met het dragen van gele shirtjes, het luisteren naar het volkslied en het proeven van verschillende Thaise snacks.

Na zeven jaar werken op de St Andrew's School in Bangkok en daarna de afgelopen vier jaar op St Andrew's School Green Valley heeft Minke besloten dat dit haar laatste schooljaar is dat ze full-time les geeft. Met familie in Nederland, een appartement in Spanje en Laura in Australie, is het fijn op wat meer vrijheid te hebben om te reizen en eventueel in Thailand nog wat inval werk te doen.

 

We wensen jullie een heel gelukkig 2016!!

(en grote glazen Mojito blijken veel lekkerder dan bier!)