Rondschrijfbrief 14
Fotoalbum English

 

Een gelukkig 2020 toegewenst door Kees en Minke

 

Ons pensionado/a leventje ontrolt zich tegenwoordig op vier van de zeven continenten: Europa, Afrika, Azie en Australie. 's Zomers in Nederland en Spanje en 's winters in Thailand en dan ook nog een week of wat bij Laura in Sydney en omstreken.

De politieke situatie in Thailand lijkt zich gestabiliseerd te hebben. De generaal van de coup enkele jaren terug heeft democratische verkiezingen gewonnen en is nu dus Minister-President. Niet dat alles dik in orde is met de mensenrechten, maar voor de gewone Thai met de pet is dit geen probleem, zolang de economie maar bloeit. En dat doet die, voor ons een beetje te goed, want de Thaise Baht is bijna 50% gestegen ten opzichte van de Euro vergeleken met toen we ons huis hier kochten. Gelukkig is mijn pensioen (in dollars) tegen deze koerswijzigingen gebufferd. De islamitische strijd in het zuiden van Thailand woedt nog steeds voort, de totaalteller staat nu op 7000 doden sinds het begin zo'n vijftien jaar geleden, en is daarmee een van de bloedigste, maar ook meest vergeten, conflicten in Zuidoost-Azie in deze tijd. Hoewel het genadeloze vermoorden van boedisten, maar ook van moslims, door de islamitische terroristen over zijn piek van enkele jaren terug heen lijkt, worden nog steeds regelmatig aanslagen gepleegd met soms tientallen doden.

In het begin van 2019 zijn we met Laura en aanhang op safari in Kenia en Tanzania gegaan, en ook onze oude vrienden Henk en Gisela opgezocht. We vonden het heel leuk om na lange tijd weer in Afrika te zijn. Op de rand van de Ngorongoro krater bij het gedenkteken van toen (in 1984) alleen de jonge Grzimek en nu (2019) ook van zijn vader, even een foto gemaakt. We hebben massa's wilde dieren gezien en op hele mooie plaatsen overnacht in luxe safaritenten. Daarna hebben we nog een leuke tijd met Gisela en familie aan het strand van Watamu en met Henk in zijn huis in Kilifili doorgebracht. Afrika heeft duidelijk nog lang niet dezelfde ontwikkeling doorgemaakt als Zuidoost Aziatische landen: veel armoede, chaotisch openbaar vervoer, veel vrouwen sjouwen nog kilometers met oude jerrycans water op hun hoofd, primitieve markten, veel nog het zelfde als 40 jaar geleden, maar wel veel en veel meer mensen (Tanzania's bevolking in 1980 was 18 miljoen, nu 50 miljoen). Dezelfde beesten ook nog, nog steeds heel veel. En veel en veel meer toeristen dan 40 jaar geleden. China is in veel afrikaanse landen nu de baas, en nostalgische geluiden van Afrikanen over die goede oude koloniale tijden kunnen gehoord worden.

Niet lang na de Afrika reis zijn Laura en Oliver uit elkaar gegaan na een relatie van 7 jaar. Laura woont nu met een groep vrienden in een apartement met uitzicht op Manly beach en de ferry die ze iedere dag neemt om op haar werk te komen. We hebben grote bewondering voor haar doorzettingsvermogen om haar nieuwe leven op te bouwen en de visa perikelen het hoofd te bieden.

Deze zomer vlogen we naar Torremolinos om onze tocht met de Jaguar en BIOD voort te zetten. Helaas zijn we niet ver gekomen vanwege een lekkende cilinderkop. De nieuwe kop die we hadden gekocht op marktplaats en naar de camping laten sturen via UPS bleek na een paar dagen sleutelen toch net niet te passen. Dat was een teleurstelling en auto en caravan zijn door de ANWB teruggebracht naar Nederland. Wij zijn met de hogesnelheidstrein via Madrid en Barcelona naar ons huis in Salions gereisd. In Nederland had Kees in de zomer behalve de auto die hij aan het restaureren is, ook nog de kapotte auto en caravan uit Spanje die gerepareerd moesten worden en omdat ongeluk nooit alleen komt ook nog een E-type met een kapotte waterpomp.

In september heeft Minke een groepsbusreis van een week in Andalusie gemaakt met haar 92 jarige moeder. Paula wilde daar altijd nog eens heen en het was leuk om op deze manier de hoogtepunten van zuid Spanje te zien.

Eenmaal in Thailand lag de tuin er weer, zo vlak na het natte seizoen, fantastisch groen bij, maar kostte het wat tijd om het zwembad weer helder te krijgen en de kapotte koelkast, computer en waterpompen te vervangen of te repareren. En dan ook nog de airco van de Toyota stuk en een stel lekke banden.

Nu kunnen we weer genieten van dagelijks baantjes zwemmen en van onze tropische tuin. Nu de klimaatverbetering door aan het zetten is, lijkt er wel een trend te zijn onder onze medebejaarde expatvrienden en -kennissen om naar Europa terug te trekken. Ook hakt medisch ongemak stevig in het kennissenbestand. Kees heeft de Citroen DS vervangen door weer een Jaguar en hoewel deze uitstekend rijdt, zijn er altijd verbeteringen aan te brengen. Minke probeert haar routine weer op te pakken om drie keer per week naar de gym te gaan.

Kerst en nieuwjaar hebben we bij Laura in Sydney gevierd. We zijn eerst een paar dagen naar Townsville en Magnetic Island (niet magnetich maar wel heel mooi en onbedorven) geweest. Onze trip vandaaruit naar het Great Barrier Reef was weer heel erg de moeite waard. We hebben ook van dichtbij koala's, kookaburras en zwarte kakatoes gezien, en voorstellingen in het Opera Huis bezocht. Helaas ook de grote branden in de buurt van Sydney uit het vliegtuig gezien en de rook daarvan in Manly kunnen ruiken en zien. Nieuwjaar vierden we met uitzicht op het vuurwerk en de brug van Sydney.

We wensen jullie ook een spetterend nieuwjaar in goede gezondheid.Laatst bijgewerkt : 1 januari 2020