Cyberbrief 23
Fotoboek English Cyberletter 4

 

Sawadikaa en een gelukkig Happy New Year!!

 

IJs, weder noch Covid dienende, hebben we, zoals voorgaande jaren, het afgelopen jaar verdeeld over een staartje Australie, Thailand en Europa, waar we het reizen met de Mk2 of E-type en verblijf in ons appartement aan de Costa Brava afwisselen met logeren bij mijn moeder in Warmenhuizen. Het uitpieterende Covid maakte zelfs Thailand mild en we mochten bij terugkeer uit Australie een week quaranteren in Phuket, wat veel mooier bleek dan we dachten en geen straf om een week te moeten zitten. Wel op eigen kosten, dat spreekt. Het leven in Thailand kabbelt voort en we zijn druk met tuin (onder andere met het oogsten van papaya's (zie clipje links), bananen en ananae), zwembad en huis. De energiecrisis gaat de burgers in Thailand voorbij: benzine is een eurootje, een kWh al jaren rond de vier Baht (12 eurocent) voor basaal gebruik (vallen wij ook onder inclusief onze zwembadpomp, maar nauwelijks Airco), maar hoe meer je gebruikt, hoe duurder een kilowatt. Prima regeling. Een gastank met 15 kilo LPG om te koken is wel wat gestegen naar 11 euro. Onze "europese" keuken is geheel elektrisch, en sinds onze tot huishoudster gemaakte met pensioen is, wordt haar Thaise keuken, die op gas draaide niet meer gebruikt. Een kuub water schommelt tussen 50 en 75 eurocent, nog niet ondekt wanneer en waardoor zulke prijsverschillen bepaald worden. We zijn gemiddeld 50 euro per maand aan elektra kwijt, en de helft aan water. Gemeentelijke Onroerend Goed belasting is 40 euro per jaar. Wegenbelasting voor de Toyota is rond de 50 euro per jaar, inclusief een APK en verplichte beperkte WA verzekering, voor de Jaguar is het 175 euro vanwege de grote motor, en terecht! En de zon schijnt het hele jaar gratis, ook op onze zonneboiler. Zo komen Minke en Kees Splinter door de winter!

In mei waren we op tijd in Nederland om Minke's moeder's 95 ste verjaardag te vieren met een creatief feestje in haar tuin. Het resultaat van de creatieve projectjes was erg leuk. Onze vriend Jan begeleidde het mozaieken, Tijmen deed versieringen op de schorten en Ineke, Kees zijn zus, zorgde dat er gezamenlijk een kleurrijke olifant geschilderd werd, vriendin Stans heeft geholpen met het lied en hapjes en drankjes waren weer fantastisch verzorgd door Joris met ondersteuning van Dorine en Peter. Op naar de 100!

Op Sardinie, net voor we de pont naar Barcelona gaan nemen.

Met de cilinderkop van de Mk2 nu echt gereviseerd, is vanuit Nederland onze trektocht door Europa weer vervolgd. Via de Romantische Strasse in Duitsland naar de Alpen gereden, de Brennerpas vonden we niet hoog genoeg, dus alsnog ook over de Jaufen- en de Sint Leonardpas gestormd. Heel mooi en met de nieuwe aluminium radiateur nooit meer een kokende motor. Daarna via allerlei Italiaanse meren naar de Mille Miglia, Laura een paar dagen gezien in Milaan en Florence, en door naar Siena en de rest van Toscane. De pont naar Barcelona genomen (caravan achtergelaten), in ons huis aan de Costa Brava Laura en vriend Will gezien, weer terug de pont met stop-over in Sardinie naar Italie, caravan opgehaald en teruggesleurd naar Nederland. Feiloze logistiek van hoge klasse. Voor meer plaatjes van een oude Jaguar op reis, hier klikken.

In Thailand genieten we van de rust, het mooie weer en onze groene tuin met bloemen en vogels en de vele restaurantjes. Vaak lopen we met zonsondergang naar het strand voor een mukata (soep barbecue), maar helaas is ons "Ploy" strandrestaurantje weggewerkt door financieel grotere krachten. Ook Australie vinden we een heel prettig land. We weten nog niet waar in de komende jaren onze focus zal komen te liggen. Minke houdt zich in Thailand nog steeds bezig met het bestuur van het dorpje waar we wonen en dan met name met het checken van de financien en de administratie. De voortdurende fouten die gemaakt worden door de management company zijn erg frustrerend maar ook een uitdaging. Kees werkt aan zijn Jag XJ6 (remklauw van de XJ6 achteras kan wel degelijk vervangen worden zonder het hele subframe of uitlaten uit te bouwen. Zo, dan weten jullie dat ook weer), repareert of verbetert dingen rond het huis en een hele kamer is opgeofferd aan zijn nieuwe hobby (treintjes!) waarbij hij priegelt met led lampjes, weerstandjes en elektrische schema's. Het is een uitdaging om alles werkend te krijgen en een stuk beter voor de gemoedsrust dan zich ergeren aan de waan van de dag in het nieuws.

In quarantaine op Phuket!

Het toerisme trekt weer wat aan, met name Russen, die elders in de wereld niet meer welkom zijn, komen weer meer en meer. Ook velen van de expat trekvogels wagen het er weer op om te overwinteren in onze tropen. Onder de kaalslag onder restaurantjes, koffietentjes en fruitstalletjes is een licht herstel ingezet, zelfs de "Floating Market" in onze buurt ziet de eerste kolossale bussen weer bezoekers afleveren. Opvallend is dat het vaccuum dat de wegblijvende toeristen hebben achtergelaten, blijvend lijkt te worden opgevuld, en meer dan dat, door de Thaise middenklasse. Reusachtige strandrestaurants, vele speciaal mikkend op Thaise clientele, zitten ieder weekend bomvol. Grappig is dat "ons" strand nu twee caravanparkjes (met onze sleurhutten als attractie, wel met volwassen airco natuurlijk) telt als avontuurlijk hotel, voor de Thai. Echte campings zijn er nauwelijks, en Thai die we ontmoeten op klassieker evenementen die soms prachtige VW Westfaliabusjes als verzamelaarsobject hebben, beamen dat: je kunt nergens met je busje staan om te kamperen.

De burgeroorlog in het zuiden, met in totaal 7400 doden sinds het begin, lijkt eindelijk af te koelen, wel onlangs nog twee bloedige islamitische bomaanslagen op een zuidelijke spoorlijn, maar voorzichtige vredesonderhandelingen zijn begonnen. De politieke situatie hier is niet echt stabiel, met de generaal die via een staatsgreep aan de macht kwam, maar daarna democratisch tot prime-minister is verkozen in een nieuwe constitutie die de militairen zeer bevoordeelt. Maar nu met nieuwe verkiezingen in 2023 in aantocht, is het de vraag of hij, en z'n militaire kringen, aan de macht zullen blijven. Onrustige tijden liggen mogenlijk in het verschiet. Vergeleken met het huidige Nederland is de democratie in Thailand echter zeker niet slechter af. Hier zorgen de militairen voor een verlicht despotisme, dat voor de mensen in de provincies zeker niet slechter uitvalt dan de gepolariseerde Gele Shirtjes-Rode Shirtjes democratie van voorheen, terwijl in Nederland de neo-feodale randstadelite niet de belangen van het nederlandse volk behartigt. Geen langetermijnvisie, er bij staan te kijken en als het uit de hand loopt, dan er een zak geld tegenaan smijten, wat de zaken vaak nog verergert. En dan nog al dat gelieg, geheimhouderij, incompetentie, schaamteloosheid, nepotisme en het negeren van de wens van de Tweede Kamer. Vaak is het moeilijk uit te maken of we een serieus redactioneel artikel lezen, of de satire van De Speld (stikstof, slavernijexcuses, wolf, asielzoekers, rechterlijke uitspraken). Zo, dat is er uit, nu weer over naar Thailand.



Na een reisinterruptie vanwege Covid, heeft Paula de reisdraad weer opgepakt en is in december naar Thailand gekomen. Samen met Laura, over uit Australie voor twee weken, vieren we oud en nieuw op de Zeilclub en zijn we een paar dagen naar Koh Chang vertrokken. Laura voelt zich helemaal thuis in Australie en is nu principal policy officer, Strategic Projects, Centre for Epidemiology & Evidence bij het gezondheidsministerie van New South Wales. Ze heeft een drukke baan en een druk sociaal leven samen met haar vriend Will. Ze heeft het afgelopen jaar veel tijd besteed aan het nog leuker maken van haar eigen appartementje.

We wensen jullie van zonnig Koh Chang een gelukkig en vooral gezond 2023.


laatst bijgewerkt: 6 januari 2023