Rondschrijfbrief 7

 

Een Gelukkig Nieuwjaar gewenst aan jullie allen.

 

Laura's Kladboek Fotoboek English

 

Dit is Rondschrijfbrief nummer 7, die volgt op nummer vijf, omdat we vorig jaar nummer zes hebben overgeslagen. Druk druk druk, je weet wel, maar misschien was er ook niet zo veel gebeurd dat het vermelden waard was. Wij wonen nu alweer ruim drie en een half jaar in Bangkok. De zwarte hond blijft even lief maar niet bijster slim, de bruine blijft een gezellige dikkerd, en de eend wordt oud en grijs, en lijkt reumatiek te hebben maar komt altijd nog luid snaterend om zijn stukjes mango bij het ontbijt. De hamster is niet meer.

Vorig jaar kerst, op de ochtend van de Tsunami, hebben we deze electrisch blauwe kever gekocht, waarmee Minke iedere dag op en neer gaat naar haar werk. Een uitstekend karretje, met airco, nieuw bekleed wit bankstel en fraai blauw, nieuw kamerbreed tapijtje, en let vooral op de witte flappen rond de velgen, zeer begerenswaardig voor de Kever afficionado's. We zijn dan ook maar lid geworden van de Classic Car Club Thailand en hebben onlangs meegedaan met hun Loy Kratong rit. Kees had natuurlijk liever in zijn E-type gereden, maar bij gebrek aan beter wil hij wel met zijn vrouw mee in the Beetle (Volk of ook wel Rot Tao (schildpad auto), zoals de Thais zeggen). Ons Schildpadje staat hier geparkeerd in de tuin van ons huis in een grote compound even buiten Bangkok.

Wij wonen heel rustig, veel vogels in de tuin en niet ver van de school van Laura en de internationale school waar Minke werkt als onderwijzeres van de kleuters. Na de Thaise woorden voor Papa en Mama leert de Thaise peuter de nuttige woordjes Mai Au!, dat "wil niet!" betekent, en dat wordt vaak gehoord in Minke's klasje. De beangstigend gedetaileerde Google sateliet foto laat zien dat de kever op het moment van de foto niet op het hel oranje platje voor ons huis staat. Kees worstelt zich op de goede dagen iedere dag een uur heen en een uur terug door het Bangkokse verkeer.

Kees werkt nu bijna 4 jaar op het regionaal kantoor van Unicef en reist regelmatig in de regio. Soms als adviseur, en vaak ook als trainer dan wel facilitator (in resp. met de klok mee in Bangkok, Yangon, Vientiane en Port Moresby). Het Regionaal kantoor heeft zich enigzins afzijdig gehouden van het hele Tsunami gebeuren, en ik zelf heb er nauwelijks mee te doen gehad. Wel nog onlangs in Aceh geweest om de bijna allemaal nieuwe staf de kneepjes van het UNICEF programmeren en budget eigen te maken. Van de nieuwe UNICEF Executive Director, die de onwelkome stank om zich heen heeft hangen een geparachuteerd vriendje van W. te zijn ( die tenslotte, zoals W. zelf, niet bekend staan om hun deskundigheid), hebben we nog niet veel gemerkt. Misschien gelukkig maar, want er zijn sterke vermoedens dat, voordat zij deze baan toegeworpen kreeg, ze nog nooit, maar dan ook nog nooit van UNICEF had gehoord.

We zijn alle drie druk met werk en school. Daarnaast gaan we regelmatig uit eten en dan genieten van de vriendelijke service en de betaalbare prijzen in de Thaise restaurants. We gaan af en toe naar aktiviteiten van de nederlandse vereniging, regelmatig naar de film en voor cultuur met een grote C naar de Siam Society of onlangs naar een groot openlucht jazz concert met onze eigen Heineken als hoofdsponsor.

We zijn een jaar geleden lid geworden van de Royal Varuna Yacht Club in Pattaya en gaan daar regelmatig een weekend heen om te zeilen. Laura heeft daar in een Optimist leren zeilen maar zeilt nu in een Laser. Kees en Minke zeilen alleen met een Laser, maar zitten te denken om nou toch ook maar eens een Hobby catamaran te proberen.  De Jacht Club is erg race georienteerd, wat ons weer niet zo aanspreekt.  Vorige week had Kees zich toch laten verleiden om mee te doen, en wist vanuit derde positie zich snel via listig laveren naar de koppositie te werken. Vanuit die riante positie echter  naar de volkomen verkeerde volgende boei gestormd en weer afgezakt naar een smadelijke tweede positie.

De Yacht Club ligt op een paradijselijke plek, geisoleerd van het voze Pattaya zelf, en heeft een uitstekend restaurant. Dit jaar was er een indrukwekkend oudejaarsavondfeest georganiseerd met salsa muziek, cocktails, buffet, vuurwerk en bonfire. Wij hebben daar de papieren hete luchtbalonnen opgelaten die ons geluk zullen brengen in het komende jaar, het jaar van de hond.

De Beach Bar bij de Yacht Club, geen muziek, wat een verademing is na het lawaaiige Bangkok. In de meeste supermarkten en winkelcentra is het lawaai oorverdovend, wat de Thais zelf niet schijnt te deren.

Laura is net 14 jaar geworden en gaat naar jaar 9 van Patana school. Op haar verjaardag had ze een groepje vriendinnen uitgenodigd. Ze zijn eerst naar de nieuwe Harry Potter film gegaan en hebben toen thuis gegeten. Daarna bleef iedereen slapen. Laura gaat met plezier naar school en heeft veel vriendinnen. Na school doet ze hiphop dans, netbal (een soort korfbal) en nederlandse les, en dat laatste niet voor de lol.

Deze foto is door mijn moeder gemaakt met kerstmis dat wij vierden in Dolphin Bay Hotel in de buurt van Hua Hin. Let vooral ook op de maatkleding die Kees aan heeft, van de zelfde hand die de hoogste diplomaten and spionnen in de wereld kleedt. Met dank aan Laura die een kleding waardebon had gewonnen op een talentenjacht. Zoals ieder jaar is mijn moeder een paar weken geweest met een tas vol pakjes en lekkernijen uit Nederland. Ieder jaar als zij weg gaat staan alle planten in onze tuin er weer een stuk groener bij. Dit jaar is zij eerder terug gegaan naar Nederland, omdat de baby van mijn zus ernstig ziek is. Onze nieuwjaarswensen en gedachten zijn bij hen en we hopen dat de kleine Kris spoedig sterker wordt.

 

Ons goede voornemen is om dit jaar wat vaker te schrijven of te bellen. Jullie zijn natuurlijk ook altijd hartelijk welkom bij ons in Bangkok. In het Thai zeggen ze "Phop Kan May" of wel tot ziens.

 

Laura's Kladboek Fotoboek English

This site was last updated 01/07/06