Cyberbrief 16
Fotoboek English Cyberletter 4

 Sawadi Pimai en een gelukkig Happy New Year!!

 

Het afgelopen jaar is anders gelopen, zoals bij velen van ons, dan de vorige jaren. Ook in Thailand was er Coronapaniek en al in het vroege voorjaar was er mondkapjesplicht, temperaturen bij ook de kleinste winkeltjes of markten, alle restaurants en bars dicht, avondklok en geen verkeer tussen de provincies. Of dat heeft gewerkt is onzeker, maar Thailand is een grote besmettingsgolf bespaard gebleven en de rest van 2020 zo goed als coronavrij gebleven (in totaal minder dan 4000 gevallen, waarvan een kwart bij mensen in quarantaine, en minder dan 100 doden). Dat leidde er wel toe dat onze terugkeer in het najaar vertraagd werd omdat onze categorie visa pas in november weer het land in mocht, en dan pas na twee weken in een quarantainehotel, op onze eigen kosten. Dat was overigens perfect georganiseerd en onder zulke strenge anti-septische omstandigheden op het vliegveld en quarantainehotel dat nederlandse ICs, en nederlandse bejaardenhuizen helemaal, er puntjes aan kunnen zuigen.

In mei zijn we met een afgeladen KLM toestel naar Nederland gekomen en hebben eerst ons twee weken zelfquarantaine opgelegd in het Bolletjescafe tegenover Paula's huis. Ons hele verblijf in Nederland heeft in het teken gestaan van zo min mogelijk kontakt met de buitenwereld, om zo het risico zoveel mogelijk te beperken Corona het huis van de zelfstandig wonende 93 jarige Paula binnen te brengen. Dus als jullie ons gemist hebben: Corona!! Jammer is dat eind december Thailand alsnog door een Coronauitbraak vanuit een vismarkt is getroffen met vele honderden gevallen, bijna allemaal symptoomvrij. Contactonderzoek heeft nog honderden gevallen meer opgespoord. Alle countdown festiviteiten, partijtjes, restaurants etc. zijn gecanceld in de getroffen provincies, hopelijk niet al te laat om Corona in toom te kunnen houden. Dan zou alle moeite van het afgelopen jaar en economische schade voor niets zijn geweest. Wel stond het hele land al vol roadblocks (maar dat kan ook pre-emptieve intimidatie zijn voor dronken oud en nieuw vierders), en werden bij de pont naar Ko Chang alle reizigers ondervraagd en getempt. Iedereen weer mondkapjes, handen wassen, tempen bij binnenkomst (waar-dan-ook), en appen of naam en telefoonnummer noteren.


Laura, en wij dus ook, heeft spannende maanden beleefd door alsmaar doorzeurende visa problemen. Zij stond bijna op het punt Australie uitgezet te worden. Op het nippertje is een permanent visa toegekend, en nu mag ze het land niet meer uit! En wij mogen Australie niet in. Verder gaat het heel goed met Laura, zat vrienden, een leuk nieuw appartementje, druk sociaal leven en weer een nieuwe, nu permanente baan bij het Australische gezondheidsministerie. Op de foto proosten wij in Spanje met Laura in Australie met een glas cava op Laura's permanente status.


De grande randonnee door Europa in jaarlijkse etappes is vorig jaar ruw verstoord door serieuze panne met de Mk2. Nu de motor na de major surgery weer in goede staat moet zijn, ging het eerste voorzichtige rondje met het aerodynamische duo naar het exclusieve BIOD weekend in Noord-Oost Nederland. Een buiten evenement in redelijk vrij van Corona gebleven gebied, dus dat moest kunnen. De Extases met klassieke trekauto werden bij elkaar gezet. Let op onze originele, jaloersmakende luifel, geranium en retro parasol (met dank aan Ling!).


In Thailand wonen we in Baan Balina, een dorpje met een slagboom met 45 huizen. We betalen jaarlijks een bijdrage voor het onderhoud, de wachten bij de poort en de tuinvrouwen. Het zal ons al een aantal jaren dwars dat de door ons betaalde manager weinig uitvoerde en dat we geen jaarlijkse financiele overzichten kregen. We hebben dit jaar een bewonersvergadering geforceerd en Minke is in het bestuur gegaan. Kees, handig met spreadsheets, heeft de financien van het afgelopen jaar onder de loep genomen. Natuurlijk bleek er van alles niet te kloppen, is de manager ontslagen en is er nu een aktief bestuur geinstalleerd dat samen met een nieuwe company achterstallig onderhoud aanpakt en aan de door de overheid gestelde regels probeert de voldoen. We hebben onze hand in een wespennest gestoken, maar we zijn weer legaal, het gemeenschappelijke zwembad ziet er weer fantastisch uit en het bestuur kan nog steeds met elkaar om de tafel.Het leven in Thailand blijft heel plezierig, maar de onrust met name in Bangkok neemt steeds massalere vormen aan. De prime-minister is weliswaar democratisch gekozen, maar blijft een generaal met ondemocratische trekjes en oppositiepartijen worden verboden en de staat van beleg is ingesteld in verband met de betogingen. Waar de vorige koning bij militaire excessen nog corrigerend optrad, is de huidige koning daartoe niet geneigd. Sterker nog, ook zijn excentrieke gedrag, veelvuldig verblijf in Duitsland en de manier waarop hij met zijn vele vrouwen en concubines omgaat, doet de steun onder de bevolking afnemen. Waar dat onder de vorige koning ondenkbaar was, is nu bij de betogingen in Bangkok en elders niet alleen de regering, maar ook de koning doelwit van volkswoede onder de jongere generaties. Recent blijkt een PR campagne op poten te zijn gezet en verschijnt het koonklijk paar in de provincie, op voorpagina's als "gewone mensen" in een poging om de tanende populariteit van Rama 10 wat op te krikken. Wij buitenlanders zijn geen partij in deze strijd, identity politics spelen nauwelijks (Thailand is homogeen aziatisch), asielzoekers komen hier niet, de Thaise nationaliteit verkrijgen kan in theorie, maar gebeurt in de praktijk niet vaak, in Thailand wonende "farang" bemoeien zich niet met een grote mond negatief tegen de Thaise cultuur noch schelden hen luiddruchtig voor racist uit. Na maanden aan de nederlandse media blootgesteld te zijn geweest, met de stikstofwaanzin, de klimaathysterie, het hemeltergende Coronageklungel, de afbraak van de verzorgingsstaat en de incompetentie, ondemocratische houding en visieloosheid van de nederlandse regering, is het weer een verademing terug in vriendelijk Thailand te zijn. De coronamaatregelen (avondklok en beperkte bewegingsvrijheid) hebben de islamitische strijd in het zuiden van Thailand iets gedempt, maar is nog niet over. Onnodige en onschuldige slachtoffers blijven vallen.


Met het ouder worden wordt gezondheid en ziekte ook een belangrijker thema van onze familie en vrienden, maar ook van onszelf. Helaas is onlangs een goede vriend van ons in Thailand overleden aan een acute bloedvergiftiging. Van alle slechte diagnoses die urologie op de plank heeft liggen, kwam Kees er nog niet eens zo slecht af toen hij deze zomer geopereerd moest worden aan een blaassteen. Minke had ook een narrow escape met een knobbeltje in haar borst.

We willen dan ook proosten op een zonnig en gezond 2021.