Fotoboek 16
Up

 Een dorpje in de buurt, de nazaten van een groep Chinezen die een eeuw geleden naar Thailand zijn geemigreerd, organiseert iedere zaterdag een soort van braderie. Reuze gezellig, Laura drinkt hier uit een bamboe long-drinkglas een kokosnootsapje, uit Minke's tas steken palmbladeren met daarin geroosterde bananenprut gewikkeld, en een bakje aardbeien wordt gekocht. Paula wacht af wat er gaat gebeuren, en de mevrouw onder het witte mutsje is onze "mehbaan" (huishoudster).De Reddingsbrigade heeft hun nieuwe boot vernoemd naar haar oprichter Chris Dokter, Minke's vader. De doop werd door Paula verricht met champagne in klein committee: Corona!


Kees heeft deze zomer vele weken aan zowel de Mk2 als de Mark IV kunnen besteden. De Mk2 heeft een nieuw verfje gekregen (uitbesteed aan de verfspuitmagister van de garage aan de overkant), maar zelf is het prepareren en weer in elkaar zetten ter hand genomen, wat toch weer meer tijd vergde dan voorzien. Nadeel van dit alles is dat de Mk2 nu van werkpaard is gepromoveerd tot kostbaar museumstuk, wat conflicteert met de inzetbaarheid in het dagelijks leven.Nog steeds hetzelfde bootje maar met een nieuw zeil (Marktplaats!) gaat onze Leukothea als een speer. Dat van ons strand, op de achtergrond, de helft van het zand is weggespoeld tijdens het noodweer van afgelopen winter, is niet goed te zien van deze afstand.


Laura door haar vrienden in de bloemen gezet om haar permanente verblijfsvergunning te vieren.


Met de Mk2 (nieuwe kop, nieuw hout en verse verf) en de BIOD (nieuwe ruit en verse verf) weer tip-top in orde naar het BIOD treffen in mooi Noord-Oost Nederland. Hier op de terugweg ergens in Friesland.


De eindstreep is nog lang niet bereikt, maar komt nu aan de verre horizon toch in zicht. Kijk met name dat achterdeurtje eens! Onderste derde deel nieuw gemaakt!
Cum laude geslaagd en weer thuis met "Corona Vrij" certificaat.De radikale anti-corona maatregels in Thailand houden de miljoenen Chinezen, Russen en rugzakkers effectief buiten de deur. Ramp voor de toeristenindustrie, heerlijk voor de bewoners, we hebben Thailand weer voor ons zelf. Hier op Ko Chang waren de dorpjes wel in waarlijke spookstadjes veranderd.
De markt bij ons om de hoek voor de dageljkse boodschappen aan groente, fruit en garnalen.


De smaakmakers van de Thaise cuisine. Thaise marktvrouwen beheersen de zeer speciale techniek om met een elastiekje plastic zakjes hermetisch af te sluiten.
Tien grote eieren voor 38 Baht (een eurootje).En nu over naar onze afdelng Flora. Wij zijn al jaren bezig onze Alstonia Scholaris op te kweken. Het is op zich een boom die overal in Thailand in het wild groeit, en de onze is een eigen initiatief van de boom zelf geweest. Het hele jaar door mooie groene bladeren (vinden de rooie mieren ook) en de stam is stilletjes door naar boven gegroeid tot boven onze foxtail palmen (wodyetia bifurcata) en waaierpalmen (ravenala madagascariensis), en nu voor het eerst deze wonderlijke bloemen. De meningen over hun geur zijn verdeeld, de Thai vinden het enorm smerig stinken, wij vinden het heel speciaal wee zoetig, vleugje nootmuskaat, in ieder geval zeer tropisch. In november en december ruikt het in heel Thailand 's avonds naar deze boom, en nu ook in onze tuin.Ons kleine ananasstekje is een enorme plant geworden en krijgt nu een eigen babietje. In ons achterland groeien miljoenen ananae, die voor enkele dubbeltjes per stuk (7 voor 100 baht = 280 eurocent) aan de man gebracht worden.Dit zijn de bloempjes van onze ananas, typisch bromelia. De Fibonacci structuur is al te zien.Onze exoot en trouwe bloeier de Spathodea Campanulata, oftewel de Afrikaanse vlamboom. Telkens nieuwe bloemen uit de grote knoppenvoorraad in het centrum, meestal vlammend rood, maar onze boom is geel. De Spathodea wil niet met eigen pollen bevrucht worden (komt geen zaadje van) en bijen die immers van bloem naar bloem vliegen, worden gedood. Vogels, die meer van boom naar boom vliegen en komen drinken uit de kelken, zijn de door de boom gewenste stuifmeel verspreiders. Zolang er geen andere Spathodea in onze buurt staat, zullen we dus geen zaad krijgen.1 januari 2021, een koele 21 C bij zonsopgang, lucht strakblauw.Toegift voor het enkele benzinehoofd onder ons: kiekjes van de XJ6 in Thailand. Hier op Ko Chang.Ook Ko Chang.Op de ananasplantages in ons achterland.