Mk II

E-type Mk 2 Mark IV Jaguar replica Ural Moto Guzzi MAN DS VW SPARTA XJ6 Diversen

 

Home Pyreneen Mk2 Spanje Mk2 Noorwegen Vakantie 2017 Vakantie 2018 Vakantie 2019 Mk 2 Historie Mk 2 Brochures

De springende Jaguar op de motorkap van de Mk2.

 

De Mark two, het tweede model dus, heet zo omdat het de opvolger was van een eerdere uitvoering van de "compact saloon" (alles is relatief tenslotte), die toen retroactief Mkl genoemd is gaan worden.

De Mk2 hier nog met een Britse kentekenplaat voor de molens bij Schermerhoorn. Ik heb de wagen gekocht 1995 bij een kleine handelaar op een markt voor klassieke auto's in Engeland. Eerst vele andere particulieren bezocht en andere handelaren, maar deze kwam als beste uit de bus. Destijds, in 1967, is de auto in Zuid Afrika geassambleerd, wat de huidige handelswaarde, vergeleken met autos die in Engeland zijn gebouwd,  vermindert, m.a.w. deze zijn goedkoper. Voordeel is dat de auto zijn hele leven in een gunstig klimaat heeft vertoeft en absoluut geen roest heeft aan dragende onderdelen.

De Nederlands overheid maakte wel Kafkiaanse problemen over het importeren van de auto in Nederland.  Aangezien Minke en ik niet meer officieel in Nederland wonen, mogen we ook geen auto's vanuit het buitenland naar Nederland importeren. Mijn vader, tenslotte met exact dezelfde naam als ik, heeft toen op zijn 85ste jaar maar het voertuig ingevoerd. Later bleek dat we weliswaar geen auto mochten importeren, maar er wel een mogen hebben. Subtiel verschil.

 

Het eerste ritje in Nederland naar de weduwe aan de Scheveningse haven om gebakken schol eten. Het stuur is "right hand drive", wat betekent dat het aan de verkeerde kant zit voor het Europese vasteland. Dat is geen echt probleem, want we zijn daar aan gewend, omdat we ook in Bhutan en Cambodia een auto hadden met het stuur aan de verkeerde kant, en in Thailand rijden we weer links.


De vooras zit met slecht zes bouten aan de rest van de auto vast en is dus zonder al te veel moeite te verwijderen. Er was niets mis met de vooras, maar wel met de pakking van het carter en de carterpan kan er alleen onderuit, nadat de vooras verwijderd is. En de pakking zat weer niet goed omdat ik het jaar ervoor de motor van onderen opengemaakt had om te onderzoeken waarom de oliedruk zo beangstigend laag was. Het bleek dat de nieuwe oliedrukzender, die de ook al kapotte oude verving, ook kapot was en dat de motor zelf eigenlijk in enorm goede conditie verkeerde. Van de gelegenheid gebruik gemaakt om de voortrein ook maar goed met Hamerite te behandelen en alle hydraulische delen van beide schijfremmen goed schoon te maken.

Dit jaar, 2006, is de Mk2 uitgerust met een originele trekhaak. Via een oproep op de Jag-lovers website contact gekregen met iemand in zuid-Frankrijk, en na een uitgebreide e-mail discussie over betaling en bezorging is de trekhaak in Warmenhuizen thuis beland. Mijn vertrouwen in de mensheid werd beloond, aangezien de verkoper het teveel aan bezorgkosten weer teruggestort heeft op mijn bankrekening!

Met pijn in het hart twee gaten moeten boren in de perfecte chromen achterbumper. Ook was al een klassiek caravannetje, een BIOD Extase uit 1973, aangeschaft die meteen met de nieuwe trekhaak uit Friesland is opgehaald.


Langs de Lek. Of de Waal, dat kan ook.

De inconvenient truth over de Mk2 is haar neiging tot oververhitting, en met de stevig op gang gekomen global warming is het niet makkelijk de motor koel genoeg te houden. Een flesje "water wetter" in het koelwater vorig jaar had desastreuze gevolgen (nog veel meer oververhitting). De warmteoverdracht van motorblok naar koelwater was wel verbeterd, maar niet de warmteafdracht van radiator naar koellucht. Of de radiator is vol met drab en kalk, of de koelluchtstroom is onvoldoende, of het meest waarschijnlijke: allebei. Het probleem is op alle fronten aangepakt. Een blik ontkalkingpoeder in de radiator gekiepert en teilen vol bruine drab eruit gespoeld. Dan in China town in Bangkok een beul van een elektriese fan verworven (AEG en zou uit een Mercedes komen) en er in 2007 voor vertrek naar Spanje ingezet. Tevens de bobine, die dwars, vlak achter de ventilator geplaatst zat en een enorme obstructie leek voor een goede koelluchtstroom, naar de zijkant verplaatst. Het lijkt geholpen te hebben.

Afgekeurd voor de APK! De rubber bussen waarop de ophanghing van de voorwielen draait, waren aan het eind van hun latijn en moesten vervangen worden. Een terechte observatie. Deze bussen zijn niet duur, en eenvoudig te vervangen met de voorras in situ. Maar niet als ze vastgerot zitten. Dus weer de voortrein er onder uit. Uiteraard kunnen de bussen niet vervangen worden zonder de veren te demonteren. De reusachtige krachten die daarvoor nodig zijn worden geleverd door deze special tool, geleend van de buurman. Simpel en effectief.

Met de 'special tool" van de buurman ook de bussen eruit getrokken. Het vuistje is een essentieel onderdeel in het krachtenspel.

Een groot voordeel van de Jaguar motor is dat ze draaien met consumptie: alles achter de lekkage wordt met een constante mist van olie beneveld en zo roestvrij gehouden. So hep ieder nadeel se foordeel. De benzinetank zit echter helemaal achter de achteras, en met een redelijk dicht differentieel reikt de oliemist niet zover. Het werd dus hoog tijd de tank eruit te halen, te ontroesten en in de Hamerite te zetten. Meteen de rubbers vervangen en de lekkende plastic duitse benzinepomp vervangen door een gerenoveerde originele pomp, die ik een keer voor een prikkie op E-bay had gevonden.

En als we toch bezig zijn, meteen de onderkant van roest ontdaan, het differentieel van nieuwe olie voorzien, nieuwe pakking erop en weer de hele achteras netjes zwart gemaakt.

Van marktplaats voor tien euri twee fenomenale buitenboordspiegels gehaald, die vriendelijke Ellie zeer zorgvuldig had ingepakt. Wel was stevige huisvlijt nodig om de spiegels op de Mk2 spatborden te kunnen bevestigen.

Home