Mk2 met BIOD 2019
E-type Mk2 Mark IV Jaguar replica Ural Moto Guzzi MAN DS VW SPARTA Diversen

Home
Up

We hebben de Mk2 en BIOD in juni 2019 weer uit de garage in Torremolinos opgepikt en de volgende dag in Marbella met vlag en wimpel door de Spaanse APK, die ook geldig is voor Nederland, gerold. En daarmee hield de voorspoed met de reis met ons klassieke aerodynamische duo op.

Bij het starten werden massa's water achter uit de uitlaat geblazen. En dat is geen goed nieuws. Er bleek een lek doorgecorrodeerd te zijn tussen de watermantel en de uitlaatpoort van cilinder 2 (dat is de een na achterste bij Jaguar).

 

Op zondag, de laatste dag voordat de ANWB de Mk2 zou komen ophalen, wordt een cilinderkop aangeboden op marktplaats. Door UPC op laten halen bij de verkoper thuis ergens in het land, laten overvliegen naar zuid Spanje, laten afleveren op de camping, en dat alles voor minder dan 200 euro, alles inclusief en geregeld via internet vanaf de camping. Tevens een nieuwe koppakking laten komen, natuurlijk.

De cilinderkop ziet er patent uit, fraaie kleppen, acceptabele nokkenassen.

We waren al een zeer vriendelijk monteur, Pepe, tegen gekomen in Fuengirola die tegen een symbolisch bedrag ons een week lang een hoek van zijn garage liet gebruiken om zelf de klus te klaren. Let op de spaanse tekst op de muur, daar zit geen spelfout in!

Waar beginnen we aan?

Met de motorkap tegen de muur, worden alle electrische, mechanische en waterverbindingen losgemaakt. De yoghurtbakjes van het ontbijt zijn gespaard om nu gelabeld gebruikt te worden om alle boutjes gesorteerd in te bewaren. De kop heeft een vrolijke turquoise metalic kleur, dat hoort zo.

We mochten de motortakel van Pepe lenen voor het zware werk. Minke gebruikt de waslijn uit de caravan om de krachten te verdelen tussen haak en kop. De nokkenaskettingwielen en kettingen blijven zitten in het blok.

Langzaam en beetje voor beetje wordt de kop losgetrokken van het blok. De kachel, de grote zwarte doos onder het werkplaatshandbook, had er eigenlijk ook eerst uit gemoeten, maar daar hadden we geen zin in. Als de kop maar een beetje scheef gaat, grijpen de enorme tapeinden de kop onwrikbaar vast. Een evenaar tussen takel en blok had geholpen, maar die hadden we niet.

De kop is eraf! Het inlaatspruitstuk met beide carburateurs wordt pas buiten de auto losgebout. Dan kan je er veel makkelijker bij.

De kop lijkt goed te zullen passen, ook de nokkenassen kunnen zonder probleem overgezet worden, maar de aansluiting voor het toerentellergeneratortje wil maar niet passen op de nieuwe kop. Uiteindelijk maar wat bochten afgesneden met lakonieke goedkeuring van Pepe (buena suerte!) en het zit. Op de achtergrond zien de oplettende lezertjes een nog groter en onoplosbaar probleem al opdoemen: er zitten twee verschillende inlaatspruitstukpakkingen in de pakkingset. Ons inlaatspruitstuk past dus niet op de nieuwe kop. De oude kop weer op zijn plek laten zakken ter bescherming van het binnenste van de motor, de nieuwe kop in de kofferbak gemieterd en de ANWB gebeld. Zoals Pepe filosofisch opmerkte, dat drie dagen sleutelen niet helemaal zonder zin was geweest: we hebben nu geleerd dat cilinderkoppen van Jaguars met tientallen jaren leeftijdsverschil wel op elkaar passen, maar dat soms het bijpassende inlaatspruitstuk mee overgezet moet worden. Onze filosofische monteur zal enkele weken later met een Harley door heel Zuid-Amerika gaan trekken. Beetje de Poderosa achterna rijden, geloof ik.

Daar gaat ze dan. De ANWB kaart bleek een tien jaar geleden afgesloten repatrieringsclausule te hebben voor auto en caravan. Ook drie weken huurauto, hotels en vervoer naar huis voor ons was gedekt.