Mark IV

E-type Mk2 Mk 2 Jaguar replica Ural Moto Guzzi MAN DS VW SPARTA XJ6 Diversen

 

Deze bladzijde is nog onder constructie

Home Mark IV Koets Mark IV mechanica Mark IV Historie Mark IV Cover Mark IV Brochures Mark IV Handboekje

Een advertentie in de Gazette (het clubblad van de JDCH ) en ook nog een keer op Marktplaats, en toen de Mark IV ook nog in een schuur ergens in de kop van Noord-Holland bleek te staan, was er eigenlijk geen weg terug meer.

De spreekwoordelijke schuurvondst. De auto stond er al een tijdje en de schuureigenaar wilde blijkbaar eindelijk wel eens geld zien. Met pijn in het hart is de auto verkocht. Sinds de zeventiger jaren niet meer op de weg geweest en al die jaren is het kenteken jaarlijks geschorst, wat telkens weer geld kostte. Maar nu heeft de wagen nog wel een nog steeds geldig kenteken, en simpel de schorsing laten verlopen, verzekeren en hup, de weg op, geen keuring of APK nodig.

De Mk2 heeft wel een trekhaak en is zeker zwaar en sterk genoeg, maar het Mk2 model is officieel nooit voor Nederland gekeurd hoe zwaar de aanhanger maximaal mag zijn die getrokken wordt. De geleende autotrailer zal zeker te zwaar zijn en een vriendelijke bekende van Garage De Goede met een Land Rover wilde wel hand en spandiensten verlenen.

 

Van de trailer voor kapberg.


De archieven van de Jaguar fabriek zijn al die jaren bewaard gebleven en een soort stichting, de Jaguar Daimler Heritage Trust, beheert dit archief en vaardigt certificaten uit. In Europese klassieke autokringen is van belang of de auto "matching numbers" heeft, of de auto nog dezelfde motor en koets heeft als destijds bij het verlaten van de fabriek. Is er ooit een andere motor ingezet, dan daalt de waarde van de auto. Mijn Mark IV heeft dus de begeerde "matching numbers", blijkt uit het Heritage Certificate. Ook de kleur van het binnenwerk klopt: zacht groen. Bij het voorzichtig afschuren van de laklagen, komt er inderdaad een grijze kleur tevoorschijn, mogelijk het Lavender Grey van het certificaat.


Lagerwij's is inderdaad jarenlang importeur geweest van Jaguar, maar nu niet meer. Verbazend weinig is er te vinden over Lagerwij's, maar wel een aantal advertenties, waaronder deze ter gelegenheid van de RAI in 1938. Het model is een SS Jaguar 2.5 of 3.5 met het reservewiel naast de motorkap, dat toen erg fraai gevonden werd, want Lagerwij heeft hiermee een prijs gewonnen in het Concours van Koetswerken in 1936 in Scheveningen, volgens het Utrechts Dagblad van 15 juni 1936.

Achter de motorkap zitten tegen de koets de koperen plaatjes met de nummers van chassis, motor en koets. Deze nummers zijn nog goed te lezen, van de rest van de opdruk is zo goed al niets meer te zien. Het plaatje eronder, van een 3.5 liter Jaguar, laat zien welke nuttige informatie er voorheen te zien heeft moeten zijn.Resultaat tot op heden.


Augustus 2015, de motor zit weer geheel in elkaar. Een kopie van mijn originele werkplaatshandboek ligt ter raadpleging links klaar en opengeslagen. De verschillende kleuren groen zijn identiek aan de enige kleur verf die aangetroffen werd op de verschillende delen. Authentiek? Eerdere beunhaas?

Oktober 2016, bijna af. Twee fraaie spaakwielen via e-Bay in Engeland gescoord, het Pond was al wat gezakt. Rechts op de grond staan wat kratten met minstens een kompleet motorblok in onderdelen, plus onder andere die komplete koppeling.

Oktober 2018. Met eindelijk een paar redelijke achternaven bemachtigd, kan het chassis op wielen met banden naar buiten. De voorbanden zijn de nog klokgave Michelins van minstens 45 jaar oud, die op de auto zaten bij aanschaf. Nieuwe vloerpanelen zijn gezaagd en vilten onderlaag op maat gesneden.Voor de praatjes met plaatjes over bewegende, vette of geoliede delen klikken op de button "mechanica" hieronder. Voor al het andere, koets, interieur of electra, op de button "koets" klikken. Of op de respectieve buttons bovenaan links.

Mark IV koets Mark IV Mechanica

Home