Mark IV Historie
E-type Mk2 Jaguar replica Mark IV Ural Moto Guzzi MAN DS VW SPARTA Diversen

Home Up


De Jaguar fabriek ten tijde van de fabricage van de Mark IV.De arbeiders arbeiden, de opzichter (bril, das, snor) ziet op, en om de mop te snappen had je er zeker bij moeten zijn.


Met een haakse slijptol worden de deuren pas gemaakt. De met lood glad gemaakte lasnaden tussen de verschillende delen waaruit de koets is opgebouwd, zijn goed te zien onder en naast de achterruit. Dat deze koets niet van een Jaguar Mark IV is maar van een Singer, is een niet ter zake doend detail.
Uiterst rechts wordt gewerkt aan de chassis met motor voor de XK120. In het midden naar ons toe worden de koetsen van de Mark V en de XK120 naast elkaar geprepareerd. Links in de rij van ons af, worden beide totaal verschillende modellen door elkaar heen, reeds samengevoegd met het chassis, verder afgebouwd.In de Foleshill fabriek wordt de laklaag gepoetst met op afstand electrisch aangedreven polijstmachines. De koplampen ontbreken nog, maar de Lucas FT37 mistlampen zitten al. Deze lampen (foglamps and anti-dazzle "passlights") kostten L 2 10 0 met en L 2 6 6 zonder bevestigingsbeugel wanneer gekocht van Lucas zelf.Op 18 augustus in 1951 was er een drie daags concours hippique van de Zuid-Hollandse jachtvereniging Rijcentrum Hofstad, aan de Waalsdorperweg in Den Haag. En daar links staat een Jaguar Mark IV geparkeerd tussen de paarden, dat zou de mijne kunnen zijn, inmiddels donkergroen gespoten. Helaas staat er een onguur type met een zonnebril in het beeld, die het zicht belemmert.