Mk2 Brochure
E-type Mk2 Mark IV Jaguar replica Ural Moto Guzzi MAN DS VW SPARTA Diversen

 

Home
Up
Dit kleine amerikaanse foldertje uit 1958 is gedrukt in slechts een kleur: sepia, meet 82 bij 150 mm, en is van papier van krantenkwaliteit met een enkel nietje en niet verwonderlijk dus erg zeldzaam. De Mk1, hier nog Three-Point-Four en Two-Point-Four (de motorinhoud in liters) genaamd staat er in, alsmede zowel de XK-140 als de XK-150, die dus blijkbaar tegelijkertijd aangeboden werden. Zeer bijzonder is dat dit de enige brochure is die ooit is uitgegeven, waarin de XK-SS staat aangeprezen. Deze XK-SS is de wegversie van het onverslaanbare D-type en is slechts een korte tijd in productie geweest, tot de Jaguar fabriek afbrandde en de productielijn van de XK-SS niet meer op gang is gebracht. Voor een XK-SS worden nu paranormale prijzen betaald. Het internationale aspect van de Jaguar auto wordt, en terecht, geillustreerd op het laatste velletje met een Hollandse molen.




Deze brochure van de Mark 2 is uit 1960 en is de Nederlandse versie van een verder identieke Engelse uitvoering. Alleen het voorste schutblad verschilt: de Engelse versie, hier getoond omdat die leuker is, heeft drie Jaguar "growlers" terwijl de Nederlandse versie alleen tekst heeft. "Binnenstuurmodellen" zal betekenen wat nu LHD (Left Hand Drive, het stuur zit dus links) wordt genoemd, en dus geschikt is voor het verkeer op het continentale gedeeelte van Europa waar men rechts rijdt. De afbeeldingen laten overigens gewoon een RHD versie zien.

 

En hier de relevante pagina's op ongeveer ware grootte (30 bij 23 cm), afhankelijk van de monitor instelling.


>

>




Een brochure van vier paginas van 280 bij 215 mm, gebruikt in de Verenigde Staten in 1966. De goudkleurige opdruk komt op de scan wat groenig uit de verf.:



Een eenvoudige brochure uit de Verenigde Staten vlak na de introductie van de Mk 2. De witte strook wordt dubbelgevouwen zodat een artistiekerig geheel ontstaat van 205 bij 265 mm. De tekstschrijvers vonden het blijkbaar teveel moeite om de "imperial measures" om te rekenen in Amerikaanse gallons, en suggeren zo dus een zuiniger auto voor de waarschijnlijk toch onnozele amerikanen. Overigens is de Jaguar niet slordiger met zijn brandstof dan amerikaanse auto's. De geciteerde benzineverbruikverhoudingen komen overeen, bij een snelheid van 100km/h rijdend in OD (overdrive), omgerekend in km/l en liter per 100km resp. 8.9km/l en 11.3 liter per 100km. Dat halen wij met onze 3.8 ook wel en dat is niet eens zo heel beroerd. Boven de 150km/h begint de Jag wel erg dorstig te worden: tot 20l/100km. In twee uur autobahn blazen is de tank leeg, en uit eigen ervaring dat klopt ook wel. Onze eigen Jag Mk2 wil nog met gemak boven de 100 mijl per uur komen, maar we rijden zelf niet vaak zo hard.



Een brochure uit 1956 voor de voorganger van de Mk2, de retroactief genaamde Mk1. De brochure is een enkel vel papier, op een complexe manier dubbelgevouwen zodat een folder ter grootte van een A-4 ontstaat, waarvan de paarse prent de voorkant is. De auto heeft al dezelfde voorasconstructie die de Mk2 zou gaan krijgen, maar nog geen schijfremmen. Enkele details met verlichting voor en achter zijn anders dan bij de Mk2, en de raamstijlen van de deuren zijn een geheel met de rest van de deur, terwijl bij de Mk2 de raamlijsten verchroomde metalen delen zijn.




Een advertentie uit de zestiger jaren uit Canada, die het dilemma weergeeft van het kiezen tussen een E-type en een Mk2. De keus kan natuurlijk op eenvoudige wijze vermeden worden......