Onze Vanda orchidee uit onze tuin

Rondschrijbrief 22

Fotoboek EnglishBeste Vrienden,

Net als voor zovelen werden de plannen voor ons in 2021 wederom doorkruist door Corona: Paula heeft niet haar gebruikelijke bezoek kunnen maken, Laura mocht Australie niet uit en wij niet in, en andere bezoekers waren natuurlijk helemaal in geen velden of wegen te bekennen. Wel hadden wij weer heel Thailand voor ons alleen, zoals hier rechts op Ko Muk.

We hebben geprobeerd om zoveel mogelijk op een voorzichtige manier door al de covidhoepels te springen met pcr testen, QR codes, vaccinaties, quarantaine, allerlei restricties etc. en het is ons toch gelukt om de gewone routine zo veel mogelijk door te laten gaan. We hebben langere tijd doorgebracht bij Minke's moeder in Warmenhuizen en het is ons weer gelukt om af en toe vrienden en familie te zien.

Alleen Laura konden we bijna twee jaar niet zien door het strenge covidbeleid van de Australische overheid. Opvallend was dat vanaf het moment dat Laura permanent resident werd, haar situatie volkomen veranderde. Eerst was ze bang dat ze het land uit moest en toen mocht ze er ineens niet meer uit.

Met Minke's familie zijn we naar het MEC museum in Lelystad geweest waar de oude ontsmettingsoven van Minke's opa staat die later ook gebruikt is door Minke's vader om houtworm te bestrijden in antieke meubels. Het was leuk om te zien dat de oven ondanks bezuinigingen en de verhuizing van het museum nog bewaard is gebleven.

We zijn dit jaar met de E-type naar Spanje gegaan, nadat Kees in de weken daarvoor de motor volledig gereviseerd had. Mooie kleine weggetjes door Frankrijk genomen en we raken er steeds meer van overtuigd dat Frankrijk het optimale land is voor een ritje met een klassieke auto. Op de terugweg uit Spanje langs gegaan bij Anton en Noortje in Chamonix en bij Lucy in Geneve. We hebben mooie wandelingen gemaakt en we hadden weer een schitterend zicht op de Mont Blanc.

In Thailand lijkt het erop dat onze huishoudster dit jaar nu echt met pensioen gaat. Het zal tegenvallen dat we voor het eerst in 20 jaar weer zelf in de ochtend onze sinaasappeltjes moeten persen en dat we niet gewoon, zonder de deur achter ons dicht te hoeven trekken op reis kunnen gaan. Samak gaat terug naar haar dorp waar ze in de afgelopen jaren een huis heeft gebouwd waar zij haar pensioenjaren met haar honden en katten gaat doorbrengen.

In Thailand worden de covidmaatregelen over het algemeen zeer gedisciplineerd opgevolgd. Mondkapjes buiten, temperatuurcheck in winkels, en in het National Indoor Stadion bij ons in de buurt werden gratis covidboosters gegeven waar zowel Thai als buitenlanders zich konden aanmelden en na de prik zich jolig konden selfien.

Het is ons gelukt om een special permit voor Australie aan te vragen en samen met Laura de kerstdagen door te brengen. Er was heel wat te vieren met een gin-tonic: Laura's permanent residence visa, haar nieuwe baan als onderzoekster bij het gezondheidsministerie, haar dertigste verjaardag en de aankoop van een leuk appartementje. Helaas moesten we daar alledrie wel een aantal dagen in quarantaine blijven omdat de uitslag van onze COVID test maar niet door kwam. Vlakbij Laura's flat om de hoek een plaatsje op de eerste rang gevonden om van het grootse vuurwerk op en bij de brug te genieten.

Wij wensen jullie vanuit Sydney een gezond 2022 en hopen op wat meer vrijheden in het nieuwe jaar.

laatst bijgewerkt 1 januari 2022