E-type Differentieel

E-type Mk2 Mark IV Jaguar replica Ural Moto Guzzi MAN DS VW SPARTA Diversen

 

Home
Up

Het olieverbruik liep al jaren de spuigaten uit, het kofferbakje was niet groot genoeg om alle jerrycans met olie te bergen op een langere trip. Wel nooit olieverversen, zo hep ieder nadeel ze voordeel! Zoals een JDCH clubgenoot zei, hoe langer je wacht hoe meer je de revisie voor de volgende eigenaar doet. Dus het moest er van komen en in Corona tijden waren er toch geen Classic Car evenementen. Met enig navragen kwamen we bij de Alkmaarse Motoren Revisie van Niels uit die voor een redelijk bedrag de kleppen en geleiders vervangt en de kop vlakt.

Bij de E-type begin je met de motorkap, de voorste helft van de auto, te verwijderen.Het E-type walhalla, de drie SU's, is het vorige jaar al geheel gereviseerd met een revisieset van de SU fabriek: pakkingen, vlinders, assen, membranen, veertjes alles vernieuwd. Het compleet gemonteerde spruitstuk met de drie carburateurs ligt al klaar op het tafeltje. Het oude spruitstuk met de twee Strombergs is al van de motor afgehaald.


Zowel het werkplaatshandboek, het internet als Facebook zijn unaniem van mening dat de motor er bovenlangs uitgetild kan worden. Hier worden voorbereidingen daartoe getroffen dat te doen. De motor hangt al aan de takel. Onder de motor zit een dwarsverbinding die de torsiestaven links en rechts stevig fixeren aan de carroserie en elkaar. Daar kan de motor niet overheen en moeten dus verwijderd worden. Losmaken was een ramp, weer vastmaken een nog grotere.


Wat bovenvermelde bronnen ook beweren, het kan niet. Niet bij deze E-type.


Als het niet bovenlangs kan, dan maar onderdoor. Dat is zonder brug een uitdaging. Hier wordt de kop eraf getild zodat de onderdoorpassage minder ruimte nodig heeft.

Motorsteunen verwijderen (links en rechts voor, en een achter onder de versnellingsbak) en de motor op de grond laten zakken. Dan de gehele voorkant omhoog takelen, deze weegt zonder de motor niet veel. Paula heeft tijdelijk de decoratieve bielsen uit haar tuin ter beschikking gesteld, maar het blijft toch een gevalletje "don't try this at home".De motortakel heft de voorkant nog wat verder op, met de wielen er voor de zekerheid weer opgezet. De motor op de laagste plank met wieltjes gezet en de versnellingsbak ondersteund door de krik met wieltjes en dan maar sleuren.De versnellingsbak gaat eraf. Het aangeschafte motorspit vond ik toch niet robuust genoeg om het 4.2 liter blok aan toe te vertrouwen.Eerst alles goed schoonmaken. De gaten in het vlak onder "Jaguar" zijn de aansluitingen voor het oliefilter. De slang dient om bij te hoge druk het teveel aan olie te lozen in het carter.Olie uit de versnellingsbak laten lopen.Carterpan eraf, de drijfstangen moeten los om de zuigers te kunnen verwijderen. Meteen de lagerschalen vervangen als we toch in de buurt zijn. Tijdens de werkzaamheden blijft voor de zekerheid het blok met de ketting aan de motortakel verbonden.De zuigers gaan er uit. Achteraf waren de zuigers nog prima en de cilinders waren nog prima binnen de tolerantie, gemeten met een vernuftig meetding belangeloos uitgeleend door de immer vriendelijke Garage De Goede.Maar nieuwe zuigers waren al gekocht. De kop was zichtbaar behoorlijk slecht gevlakt een vorige keer, en nu nog een keer vlakken, dus is er gekozen om niet weer zuigers met compressie 9 te monteren, maar compressie 8. Na het meerdere keren vlakken zal het dan op 8,5 uitkomen. Het maakt voor de prestaties overigens nauwelijks uit. Compressie 9 geeft maar enkele procentjes meer vermogen dan 8, bij vol gas, uiteraard.Kijk die nieuwe klepjes eens glimmen! En wat is die kop vlak! De in- en uitlaatspruitstukken zitten er al op, dat is nu veel makkelijker dan wanneer de kop al op het blok zit.Er is wat gesmokkeld met het jaartal, maar er zijn 4.2 liter E-types waarvan de kop af fabriek goudkleurig werd geleverd. Nieuwe slangen had ik nog als reserve liggen en zijn er uiteraard opgegaan.Binnen een seconde liep de motor als een zonnetje. De oude motor waar ook de drie SUs van komen verder gekannibaliseerd en deze fraaie klepdeksels in plaats van de geribbelde zwarte genomen. De motor ziet er dan wel niet meer uit zoals een 4.2 motor in een series 1.5 er uit hoort te zien, maar het is wel mooier!Niet kunnen weerstaan om later nog spiksplinternieuwe uitlaatspruitstukken te monteren om het plaatje af te maken.Meteen voor een proefrit naar Spanje vertrokken, no problemos!Home