E-type Carburateurs

E-type Mk2 Mark IV Jaguar replica Ural Moto Guzzi MAN DS VW SPARTA Diversen

 

Home
Up

Onze E-type komt uit Amerika, en heeft derhalve de amerikaanse specificaties. Niet alleen een andere eindoverbrenging, maar ook andere carburateurs: Zenith Strombergs in plaats van SU, beiden Brits fabrikaat en beide volgens het constante vaccuum principe. De Strombergs hebben echter een rubberen membraan waar de SUs een aluminium zuiger hebben om de benzine toevoer te regelen. De Strombergs zouden de motor meer aan de millieueisen van de USA destijds laten voldoen, maar wel ten koste van pk's. Ook werd de toevoer van de carburateurs naar de motor omgeleid via een "brug" naar de uitlaatkant (en weer terug) om daar verhit te worden, zodat de benzinenevel meer benzinegas wordt en schoner verbrandt. Hoe meer gas er gegeven wordt, des te meer gaat de toevoer regelrecht de motor in, zonder de omleiding te hoeven volgen.

 

De heilige graal onder de E-types blijft natuurlijk de SU carburateur, en dan drie in plaats van die twee miezers van een Strombergs. Jaren geleden al een complete motor gekocht met de zo gewenste drie SUs, met uiteraard het onbetaalbare inlaatspruitstuk dat hier bijhoort.


Bovenaanzicht. Besloten wordt de carburatueurs eerst te reviseren, waartoe een revisieset voor 3 carbs aangeschaft bij een zaak in Engeland die gewoon alles nog nieuw maakt. Niet goedkoop overigens. De drie carburateurs worden via een omslachtig systeem van stangetjes en hefboompjes aangestuurd, dat erom vraagt moeilijk afstelbaar te zijn. De assen van de vlinders van de twee Strombergs zijn eenvoudigweg direkt aan elkaar gekoppeld.


Ziet er wel erg rommelig uit. De dikkere leiding met de T-stukken is de benzinetoevoer (mag zeker niet te weinig zijn). De dunnere buisjes van bovenop de vlotterkamers naar beneden dienen om een overdaad aan benzine af te voeren naar waar het vandaan kwam, het millieu. Beter wat benzine op de klinkers dan een verzopen motor zullen ze bij Jaguar gedacht hebben.




Een voor een de SU's uit elkaar gehaald, de ander als voorbeeld bewaard. Alles schoonmaken, polijsten en met nieuwe onderdelen weer in elkaar zetten. Nieuwe vlinder en as, naald, pakkingen, vlotternaald en zitting. De boutjes met tape genummerd volgens het handbook, maakt inelkaar zetten zoveel makkelijker. De oude motor kan niet goed gelopen hebben. Alledrie de chokemechanismen zaten vastgekoekt, een vlinderas was gebroken, een zuiger ging veel te moeilijk op en neer (deze die dus in de "open" stand staat.

De revisie bleek zeer noodzakelijk.


Een SU helemaal klaar, de tweede in onderdelen uiteen en de derde nog in zijn sap. De nieuwe revisiespulletjes liggen er tussen.

Home