Mk2 Noorwegen 2010
E-type Mk2 Mark IV Jaguar replica Ural Moto Guzzi MAN DS VW SPARTA Diversen

 

Home
Up

 

Al jaren zijn we van plan de zon niet onder te zien gaan, en in 2010 zijn we met de Mk2 en BIOD, het aerodynamic duo, naar het noorden vertrokken. We zijn een dag eerder naar Peter en Marjan in Drente gereden, om de volgende dag een makkelijker te behappen stuk te moeten afleggen om voor lunchtijd, inclusief een beetje rek voor Stau en lekke band, in Kiel aan te komen als de pont (op de achtergrond) naar Oslo vertrekt.

Zo'n tien eeuwen geleden hebben de ouwe Noorse goden Wodan, Thor en consorten het veld moeten ruimen voor Jezus. De vele oude houten "staafkerken" (genoemd naar de massief houten zuilen die het dak dragen) staan overal, vaak als museum waar stevig voor gedokt moet worden om even binnen te kijken.

 

De wegen in Noorwegen zijn van uitzonderlijk goede kwaliteit. In de directe omgeving van Oslo niet, maar verder meestal tweebaans met weinig verkeer en heel rustig, fantastische landschappen doorkruisend. Hier zijn we een beetje meer naar het oosten gegaan en de weg was nog mooier.

Er zijn veel tolwegen en tunnels, maar meestal wordt de tol electronisch geheven door nummerplaat herkenning. Tot op heden hebben ze ons nog niet weten te vinden! Hoewel de Jaguarmotor er ook prima tegen kan om onder normale omstandigheden op benzine zonder lood te draaien, hebben we meestal toch met lood getankt dat overal standaard te verkrijgen is. Theoretisch, gezien de lange afstanden en de soms hete motor, is het toch beter de klepzittingen te verwennen met een beetje lood.

De poolcirkel wordt gemarkeerd door het roze granieten stuk steen, met daarachter een toeristenuitspanning waar een T-shirt gekocht kan worden met "I crossed the Polar Circle". Ten noorden van de poolcirkel gaat de zon 's zomers niet onder, en het doel van de reis zou hiermee bereikt zijn ware het niet dat we al ver in juli zaten en dus nog verder naar het noorden moesten.

Een ieder de "Nooit meer slapen" heeft gelezen weet over Noorwegen: muggen en regen. En Hermans heeft ook deze keer gelijk: sommige dagen regende het wel twintig minuten bijna niet. De ruitewisser heeft in vier weken Noorwegen meer uren gedraaid dan in de vorige 40 jaar bij elkaar. In weerwil van de solide slechte reputatie die de electrische onderdelen van Lucas hebben opgebouwd, is alles blijven functioneren. Ook de orginele gelijkstroom dynamo met massa aan plus heeft zich kranig geweerd: vaak met alles electrisch aan (grootlicht overdag verplicht in Noorwegen, met twee extra caravan lampjes ook nog! kachel aan om de voorruit te ontwasemen, extra electrische koelwaterventilator in de bergen en de radio) en nooit met lege accu gestaan. Wel had de BIOD een eigen accu die op campings met de acculader werd opgeladen om Laura via een 220 omvormer haar laptop te kunnen laten gebruiken en toch zeker te zijn dat de jag de volgende ochtend weer zou starten.

Er moeten vele zeearmen overgestoken worden en hier staan we op de pont te wachten. De totale trip was bijna zesduizend kilometer, en de Jaguar heeft slechts een keer een paar klappen gemist, toen het zo langdurig en hard regende dat zelfs de electronische ontsteking in de problemen kwam.

Het benzineverbruik is binnen de perken gebleven met ongeveer 8 kilometer op een liter, maar er is zelden sneller gereden dan 80 kilometer per uur. Ook olieverbruik is binnen de Jaguar marges van "gebruikelijk" gebleven: een liter op vijf honderd. Lijkt veel, maar olieverversen hoeft dan weer niet. Andere mensen gooien hun olie weg (millieu!) na een paar duizend kilometer, wij Jaguarites verbranden het netjes onderweg of laten hier en daar een druppeltje los zodat het asfalt soepel blijft.

In Noorwegen kan vrij gekampeerd worden, maar wij zijn meestal toch op een camping gaan staan, zoals deze aan een adembenemend mooi meer.

Na iedere bocht is er weer een fenomenaal uitzicht. Dit is het Geiranger fjord, wereldberoemd, ook buiten Noorwegen

De Noren hebben veel oliedollars te verbrassen en dat hebben ze zuinigjes gedaan door zonder veel afwerking vele kilometers lange tunnels te hakken dwars door hele rotsformaties heen. Ook moet er tol betaald worden voor deze tunnels, die vaak heel pover verlicht en gemarkeerd zijn. Wij komen net uit zo'n tunnel onder de bergkam en gletcher door op de achtergrond.

De BIOD (Beter Is Ons Devies) is een leeftijdgenoot van de Mk2, is nog geheel orgineel en hoeft geen eigen nummerplaat vanwege het geringe gewicht. De driedimensionaal gevormde ruiten zijn nu zeer zeldzaam en werden destijds door een fabriek in Duitsland gemaakt, die daarmee ervaring had opgedaan in de vliegtuigindustrie ten tijde van de tweede wereldoorlog. De fabriek is echter failliet gegaan, de kennis en apparatuur verdwenen en sindsdien worden BIODs met simpeler gebogen ruiten gemaakt. De caravan bestaat uit slechts twee glasfiber polyester delen: de onderste schaal (een stuk) en de bovenste schaal (ook een stuk).

Terwijl de Jaguar zelf geen mistachterlicht heeft, is informatie tegenstrijdig of het mistachterlicht verplicht is voor caravans in Duitsland, dus voor de zekerheid er maar opgezet. De Thaise sticker siert minstens de helft van de pick-ups in Thailand, en geeft aan dat het werk er op zit.

Het maandblad Klassiek & Techniek, in zijn serie vakantiekiekjes van klassieke auto-caravancombinaties, wijdde in zijn uitgave van november 2013 enkele paragrafen aan wel twee Mk2s met een BIOD Extase aan de trekhaak!

Home